Renkli Kitaplar

Deneme_

Pembe karton kapaklıydı. En çok onu sevdim. Aslında bir seriydi. Pembe, yeşil, lacivert, kahverengi bir sürü kitap vardı. “Çocuklara Klasikler “serisiydi.

Pembe kapakta koşmaya hazırlanan bir çocuk resmi vardı. Bu Tom’du. “Acaba yine ne yaramazlık yapmıştı?”, diye düşündüren bir resimdi. Kitap Tom Sawyer’ın Maceraları idi. Bazen elimde onunla yattığım, akşam yastığımın altına koyduğum da oluyordu. Kapıya ip bağlayıp diş çekme olayına bugün bile hala gülüyorum. Hep nasıl olacağını hayal ederdim. O sıralar dişlerim döküldüğünden benim için en önemli olay bu olmuştu. “Kitap çok komik. Kapıya ip bağlayıp diş çekiyorlar” dediğimde gelen tepkileri hatırlıyorum. Babam “Deneyelim mi?” Annem “Saçmalama.” Babaannem ise “Yapılmaz öyle şeyler kızım” demişti.

Ben seriyi küçük kitaplığımıza renklerine göre dizerdim. Ablam ise sayılarına göre. Şimdi o mühendis oldu, ben mimar.

Pembe, Tom Sawyer’ın Maceraları.

Kahverengi, Sefiller.

Yeşil, Define adası.

Açık mavi, Robin Hood.

Kırmızı, Denizler Aslanı.

Sarı, Seksen Günde Devrialem.

Ve lacivert, Beyaz Balina.

Lacivert en sonda ve başında kocaman bir ve ile orada şu anda bile gözüme batıyor. Elimde olsa atacaktım o laciverti. Ama annem kızar diye atamıyordum. Çünkü kapağı korkunçtu. Belki şu yaşımda hala Moby Dick okumadıysam sebebi budur. Esmer bir adam elinde bıçak neyse anlatamayacağım.

Bu seri bize nasıl gelmişti, kim almıştı hatırlamıyorum. Genelde hatırlarım. Ama annemin kitaplara bakıp “Sefiller kaç yüz sayfa kitap. Hem sizin anlayacağınız şey değil” diyerek burun kıvırdığını hatırlıyorum. Kesin onun sevmediği biri almıştı. Belki de haklıydı. Ben de kızıma çocuklar için sadeleştirilen klasik serilerinden hiç almadım. Bir şey kısalınca çocuklara uygun olacağını düşünmüyorum.

Çocukken sizi en çok etkileyen kitap diye sorulunca aklına o anda bu seri geldi. Başka var mıydı, diye düşünmek bilinçaltıma ihanet olacaktı. Düşünmedim.

Kapaklar bir anda gözümde canlandı. Tüm dokusuyla. Yine de internetten arayıp bakmak istedim. Doğru soruyu sormazsanız sınırsız bilgi alemi bile size yardım edemez. Ne yazacaktım? Moby Dick/eski basım/çocuklar için. Korkunç kapak yazsam mı diye düşündüm. Vazgeçtim. Uzun bir arayıştan sonra buldum. Neden Tom Sawyer’ın maceralarını aramadım ki dedim tam gördüğüm anda. İnsan sevdiğini aramaz mı önce? Ben korktuğumu aradım. Belki de yaşıma güvendim. Hala kapak korkunçtu ve ben yine korktum. Aynı lacivert aynı korku.

Ama neye karar verdim, Moby Dick okumaya.

Not: Görsel de o kitap kapaklarını paylaşmak istemedim. Siteyi her açtığımda görmeyi göze alamadım.

“Renkli Kitaplar” için 9 cevap

  1. betül hanım gerçektende sefiller bir çocuğa göre değil ben bile bu yaşıma geldim sefiller kitabını çok zor bitirdim normalde bir kaç günümü alması lazım gelen bir kitap bir kaç ayımı aldı diyebilirim.
    annenizin gerçekten haklı olduğu gözden kaçırılmaması gerekiyor.
    beni çok zorladı bu kitap bir suç ve cezada zorlandım bir de sefillerde zorlandım.
    sizin de çocuklar açısından bu yazıyı yazmanız yerinde olmuş bence çocuklara yaşına göre kitaplar önerilmelidir.
    ben görev yaptığım yerde kütüphaneden sorumluyum 2. sınıf öğrencileri geliyor 8. sınıf öğrencilerinin okuması icap eden kitapları almak istiyor ama ben müsade etmiyorum.
    uyarılarım aynen şu şekilde oluyor yaşınızdan büyük kitaplara yönelmeyin.
    hani derler ya boyunuzdan büyük işlere kalkışmayın ben de o şekilde uyarılarımı yapıyorum.

    Liked by 1 kişi

    • Hüseyin bey değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Bu bir çocuk serisi idi. Ve tüm klasikleri kısaltmışlardı. Günümüzde dr bu yapılıyor. Ama ben bir eserin çocuklar için kısaltılmasını doğru bulmuyorum. Siz de ne kadar iyi yapıyorsunuz. Kesinlikle her çocuk yaşına uygun okuma yapmalı.

      Liked by 1 kişi

  2. betül hanım ben teşekkür ediyorum aynı fikirde olmak güzel benim için takip ettiğim yazar dostlarımla ve beni takip eden takipçilerimle olması lazım gelen ne ise hepimiz üzerimize düşen vazifeleri o şekilde yapmalıyız ben böyle düşünüyorum.
    sizin de dediğiniz gibi çocuklar kitap okusun diye yaşlarından büyük kitapların kısaltılıp önlerine bir çikolata misali sunulmaması icap ediyor.
    inşallah kitabımız çıktığı zaman bir yerde karşılaşırız.

    Liked by 1 kişi

  3. Gerçek hayatta sefilleri oynayanların Sefilleri okumaya vakti olmaz. Zaten Victor Hugo da sefilleri oynamıyordu. Hugocular çok mutlu, Batı çok mutlu. Tolga çok mutlu, çok mutlu. Hugo ve ailesi, Cadı Sila’nın elinden kurtulduğu için elbette.

    Liked by 1 kişi

    • O dönem edebiyat sanatın diğer kolları gibi belirli bir zümreye aitti. Çünkü geçim sıkıntısı çeken bir kişinin kitap okumaya vakti ve parası yoktu. Günümüzde herşey daha ulaşılır. Ama hala çalışan insanlar için bir lüks. Çünkü zaman sınırlı. Yazının konusu daha çok çocuklar için klasiklerin kısatılmasını yanlış bulduğum ile ilgiliydi. Ama bu yorumla da bu bilgiyi açmış olduk. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Hugo büyük ve değerli bir yazardı tabi onun önemini tartışmıyoruz. ☺️

      Liked by 1 kişi

  4. Neredeyse aynı günlerde aynı konuyu ele almışız bloglarımızda: https://recaidonmez.com/2023/03/09/kitap-ve-cocuk/
    Elinize sağlık! Klasiklere dokunulmaması gerektiği düşüncenize tamamen katılıyorum. Katılmaktan öte bir yazarın eserine çocuklar anlasın ya da kolay okusunlar gibi saiklerle müdahale edilmesini doğru bulmuyorum. Çocukları hafife almaktır bu. Ayrıca yazarın haklarına da bir tecavüz. Yapabilen klasik eserleri temel alarak yeni eserler üretebilir. Tabii bunu modern klasikler için önermiyorum. İslam-Batı-Hint klasikleri çocuklar için yeniden üretilmeye-o kitapların ruhuna saygı göstererek tabii- çok uygundur. Örneğin Mevlana, Attar, Sadi ve daha niceleri çocuklar için nice hazineler barındırır.
    Çocuklara uygun kitap seçme konusunu bilemiyorum. Bu konuda çocukluğunda hayli serbest kalmış, daha doğrusu eline ne geçerse yalayıp yutmuş biri olarak, yaşadığım deneyim hiç de fena değildi. Büyükten büyüğe değişir herhalde. Çocuğun çevresinde koç gibi bir kitapsever varsa çaktırmadan yönlendirme, yeni keşiflere vesile olabilir çocuk için. Selamlar….

    Liked by 1 kişi

    • Ne hoş bir tesadüf olmuş. Belki zamansal bir problemdi bizimkisi. Etrafımızda çok kitap yoktu ve elimize geçeni okuyorduk. Ama şimdi çok kitap var ve çocuklar için doğru seçimleri yapabilecek durumdayız. Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Selamlar…

      Liked by 1 kişi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com’da Blog Oluşturun.

%d blogcu bunu beğendi: